Instinctief Boogschieten

Wat is Instinctief Boogschieten ?

Instinctief boogschieten is al vele jaren een begrip binnen het boogschieten
Boogschiet legende’s als Howard Hill & Fred Bear worden gezien als de grondleggers van het instinctief boogschieten.

Bij het instinctief boogschieten, legt de schutter zijn focus bij het doel waarop hij schiet, al het andere is er wel maar wordt niet bewust meer waargenomen.
Het doel heeft de volledige focus terwijl de pijl en boog en de gehele omgeving uit focus zijn en slechts in het onderbewust zijn aanwezig.

Nadat de instinctief boogschutter de schiettechniek onder de knie heeft gaat hij trainen op verschillende afstanden om de ‘foto’s’ van die schoten op te slaan in zijn geheugen. Later als zo’n zelfde schiet situatie zich voordoet kan hij putten uit zijn database van verschillende foto’s en het juiste plaatje laden en het schot uitvoeren. Belangrijk hierbij is om het hoofd absoluut stil te houden want een kleine beweging kan het beeld al veranderen en hierdoor de het focuspunt wegnemen of verleggen.

Er wordt vaak gezegd dat het niet mogelijk is om op deze manier te schieten zonder gebruik te maken van een richtpunt als het boogvenster of de pijl punt. Deze manier van schieten kan je het beste vergelijken met andere precisie sporten als golf, darten of basketball.
Bij deze sporten richt de speler ook niet met een hulpmiddel en toch is een hole in one of een 180 score bij het darten mogelijk zonder te richten.